skip to Main Content
01959 532233 info@handmadekitchens.co.uk
Orchard Barn, London Road (A224 - opposite Polhill Garden Centre), Badgers Mount, Sevenoaks, Kent TN14 7AD

Home renovation in Sidcup, Kent

When Sean and Natasha Powell decided to fully renovate their new home, friends suggested they come to us – we’re very proud of how happy our clients are, so it’s always a pleasure when they recommend us.

A modern family home

Sean and Natasha wanted to create the perfect modern family home for themselves and their three children. Their property is a 1930/40s detached house in a leafy suburban street in Sidcup, Kent.

We worked with them to design eight areas of their home: kitchen, utility room, hallway, master bedroom, loft room and three bedrooms for the children.

Each room was meticulously designed to meet the family’s needs or, in the case of the bedrooms, the wishes of the individual occupants.

The kitchen design

A modern kitchen

The kitchen is the hub of the home, and the Powell family wanted a space which catered for the practicalities of family life while providing a perfect entertaining area for Sean and Natasha.

To achieve the modern feel which they desired, we recommended flat acrylic doors, including three full height cabinets to house their fridge and a large chef’s pantry. We used large bar handles on all the doors to create a modern, linear effect.

We also selected large, white floor tiles to use throughout the downstairs of the property. This amplified the clean and bright look, and is very easy to clean (important when muddy football boots are being tracked through the house!).

Work surfaces which really work

There are several worktop areas, allowing flexibility for cooking and family clutter, plus a large central ‘slab’ top, creating an island which runs the length of the kitchen.

This island is the perfect workspace for complex cookery and an ideal spot for family dining. We even incorporated a pop-up socket tower in the centre making the space adaptable to suit any requirement – from food preparation to phone charging.

The cabinet doors are a light grey acrylic veneer finish, with the worktops in 30mm ‘pure white’ polished quartz, enhancing the room’s clean and bright feel. The island’s 80mm boxed ‘slab’ top is constructed in our favourite granite; steel grey ‘leather’.

Media solutions

The cupboards supporting the far end of the island are finished with a veneered oak top. This adds warmth to the design and a sense of continuity with the media unit at the far end of the room.

This bespoke media unit was created from veneered oak trims surrounding the light grey acrylic doors, blending perfectly with the kitchen cabinets.

Kitchen appliances

The kitchen includes two Miele ovens, a Miele microwave and a BORA hob incorporating BORA’s innovative extractor system (removing the requirement for a cumbersome overhead extractor).

The Kohler cast iron sink features a Quooker boiling water tap, doing away with the need to have a kettle taking up space on the worktops.

Utility room design

The utility room design reflects the practicality and finish of the kitchen, with the same cabinetry and work surfaces. We incorporated a corner cupboard which can be easily accessed thanks to the tambour-style roller shutter, but still keeps the household equipment hidden away from view.

The ample storage space and cleverly integrated white goods make this room a pleasure to work in and very easy to keep tidy. The dark grey splashback behind the sink protects the walls from even the muckiest football boot cleaning session!

Hallway

While the kitchen is the heart of the home, the hallway is of almost equal importance as it’s the first step into the sanctuary of your own home, and warm welcome to guests! For the Powell family this meant creating a space which instantly made them feel at home, while still allowing for the practical needs of family life.

But a hallway also gives visitors their first impression of your home, so it’s important that it reflects the style and quality of the rest of your décor.

We built bespoke depth storage cupboards to accommodate all the family’s outdoor clothing, and also a sideboard for phones, post, etc.  In a departure from the modern style of the kitchen, we used more traditional in-frame doors with concealed SOSS hinges. The cupboards were painted in Farrow & Ball’s subtle “Purbeck Stone” to beautifully compliment the rest of the house.

Bedrooms and loft space

We created cabinetry for the master bedroom in painted ash, using Farrow & Ball’s “Ringwold Ground” for a warm, luxurious finish.

In the three children’s rooms we used Farrow & Ball “All White” to create a ‘blank canvas’ which would never clash with their maturing style preferences.

The loft space was given plenty of storage with extensive cabinets finished in the same light grey acrylic as the kitchen, with a veneered oak top.

The result

We were delighted with the result throughout the Powell’s property, as were the family. They now have a home which suits their style and family needs – modern, practical and full of personality.

Great quality of product and service. Installation is all in-house and closely managed. Would definitely recommend to others.

Sean Powell

Are you planning a home renovation? Come and find inspiration at our extensive showroom in Sevenoaks.

Jack Hone

Chief kitchen designer (and chef in a previous life), who loves creating perfect spaces for people to make memories in.